free mock test

Networking MCQ Questions

1. What is a precise set of rules that govern how 2 people or things will interact

(A). PPP

(B). Protocol

(C). OSI Layers

(D). None

Show Answer
2. Network Storage is first divided into

(A). Volumes

(B). Protocols

(C). Root

(D). None

Show Answer
3. Command that issued only from the file server’s console are known as

(A). Server Command

(B). System Command

(C). Console Command

(D). System & Server Command

Show Answer
4. Which provides a more sophisticated network communications tool

(A). Console Message

(B). Communication

(C). Run

(D). Email

Show Answer
5. Who make up the majority of the network users

(A). User

(B). End User

(C). Administrator

(D). None

Show Answer
6. Which Command allows the user to set a new password or change an existing one

(A). MMC

(B). Setconsolepass

(C). Setpass

(D). None

Show Answer
7. What do you mean by HAL

(A). Hardware Application Layer

(B). Hardware Application Link

(C). Hardware Access Layer

(D). None

Show Answer
8. Which Protocol is used in Smart Card

(A). PAP

(B). CHAP

(C). EAP

(D). DAP

Show Answer
9. How many octets in IP Addressing

(A). 2

(B). 4

(C). 8

(D). 16

Show Answer
10. Which cable is used for the backbone of the Network

(A). 10Base2

(B). 10Base5

(C). Fiber Optic

(D). RJ45

Show Answer
11. Define UTP in cabling

(A). Unshielded Twisted Pair

(B). Unshield Twin Pair

(C). Unwired Twin Pair

(D). Unwired Twisted Pair

Show Answer
12. What is the high speed networks in full duplex token ring

(A). 20MBPS

(B). 32MBPS

(C). 64MBPS

(D). None

Show Answer
13. What is the high speed of Full duplex Ethernet

(A). 20MBPS

(B). 32MBPS

(C). 64MBPS

(D). None

Show Answer
14. What is the high speed of Fast Ethernet

(A). 20MBPS

(B). 600MBPS

(C). 100MBPS

(D). 320MBPS

Show Answer
15. Which type of cable is used to connect two parallel systems

(A). Fast Ethernet Cable

(B). Token Cable

(C). Cross Cable

(D). Parallel Cable

Show Answer
16. What is the maximum length limitation for 100BaseT from a Workstation to Workstation

(A). 100M

(B). 200M

(C). 250M

(D). 2000M

Show Answer
17. In which network each node has P-P-Link with a control hub

(A). Ring

(B). Bus

(C). Star

(D). None

Show Answer
18. Which command is used to check the IP Address

(A). IPCON

(B). IPCONFIG

(C). ITPCONFIG

(D). CONFIG

Show Answer
19. How many Layers are in Open System Interconnection

(A). 1

(B). 5

(C). 7

(D). 11

Show Answer
20. Why is Router used

(A). To connect 2 computers

(B). To connect 2 different networks

(C). To connect 2 bridges

(D). None

Show Answer
21. What is the common term for multiple physical print devices associated with a single printer

(A). Printer Group

(B). Printer Cluster

(C). Printer Pool

(D). Parallel Printing

Show Answer
22. Where do you configure processor affinity

(A). Control Panel, Services

(B). Control Panel, System

(C). Performance Monitor

(D). Task Manager

Show Answer
23. Which operating system can be installed remotely using sysprep answer files

(A). Win 3.1

(B). Win 95

(C). WinNt4

(D). Win 2000

Show Answer
24. IP Address is of how many bits

(A). 16

(B). 32

(C). 64

(D). 128

Show Answer
25. Which are LAN Topologies

(A). Star

(B). Ring

(C). Bus

(D). All of these

Show Answer
26. ATM term used in Networking stands for

(A). Asynchronous Transfer Mode

(B). Automatic Transfer Mode

(C). Automatic Teller Machine

(D). None

Show Answer
27. Which is the fastest LAN

(A). Full Duplex Token Ring

(B). Fast Ethernet

(C). Full Duplex Ethernet

(D). None

Show Answer
28. What is the medium of data signaling in Fiber Optic Network

(A). Sound

(B). Noise

(C). Data

(D). Light

Show Answer
29. Which OSI Layer defines a flat address space

(A). Layer 1

(B). Layer 2

(C). Layer 3

(D). Layer 4

Show Answer
30. TCP stands for

(A). Transmission Control Process

(B). Transfer Control Protocol

(C). Transmission Control Protocol

(D). None

Show Answer
31. How many bits are in IPX Address

(A). 50 bits

(B). 60 bits

(C). 70 bits

(D). 80 bits

Show Answer
32. Which Command is used to log into a file server

(A). Login

(B). Connect

(C). Systemin

(D). None

Show Answer
33. The most commonly shared device is

(A). Harddisk

(B). Floppy

(C). CD Rom

(D). Printer

Show Answer
34. Which command is used to tell the computer to send output to a network print queue

(A). Endcap

(B). Send

(C). CAPTURE

(D). NPPRINT

Show Answer
35. How many types of IP Address Classes

(A). 6

(B). 5

(C). 4

(D). 3

Show Answer
36. How does an IPX client find a server

(A). GPS Broadcast

(B). GNS Broadcast

(C). PPP Broadcast

(D). None

Show Answer
37. What is the access list number range for an extended IPX access list

(A). 100 to 500

(B). 600 to 1000

(C). 900 to 999

(D). 1000 to 1100

Show Answer
38. What is the access list number range from an IPX SAP Filter

(A). 100 to 500

(B). 1000 to 1099

(C). 1000 to 1100

(D). 1000 to 2000

Show Answer
39. At which layer of OSI model does switch operate

(A). Layer 1

(B). Layer 3

(C). Layer 7

(D). Layer 2

Show Answer
40. How many types of routes

(A). Static

(B). Dynamic

(C). Static, Dynamic

(D). None

Show Answer
41. What type of cable is needed to a console port

(A). Rollover Cable

(B). Cross Cable

(C). UTP Cable

(D). None

Show Answer
42. What are the two PPP authentication options

(A). PAP, PPP

(B). CHAP, PAP

(C). CHAP, PPP

(D). None

Show Answer
43. What does ISDN stands for

(A). Integrated Services Device Network

(B). Integrated Service Device Node

(C). Integrated Services Digital Network

(D). Integrated Services Digital Node

Show Answer
44. Frame Relay operates at which OSI Layer

(A). Layer 1

(B). Layer 2

(C). Layer 7

(D). Layer 5

Show Answer
45. The loss in signal power as light travels down the fiber is called

(A). attenuation

(B). propagation

(C). scattering

(D). interruption

Show Answer
46. Number of bits per symbol used in Baudot code is

(A). 7

(B). 5

(C). 8

(D). 9

Show Answer
47. An example of an analog communication method is

(A). laser beam

(B). microwave

(C). voice grade telephone line

(D). all of the above

Show Answer
48. Data communications monitors available on the software market include

(A). ENVIRON/1

(B). TOTAL

(C). BPL

(D). Telenet

Show Answer
49. While transmitting odd-parity coded symbols, the number of zeros in each symbol is

(A). odd

(B). even

(C). a and b both

(D). unknown

Show Answer
50. In communication satellite, multiple repeaters are known as

(A). detector

(B). modulator

(C). stations

(D). transponders

Show Answer
51. An example of a medium speed, switched communications service is

(A). series 1000

(B). data phone 50

(C). DDD

(D). all the above

Show Answer
52. To set up a bulletin board system you need

(A). a smart modem with auto-answer capabilities

(B). a telephone line

(C). a personal computer

(D). all of the above

Show Answer
53. Avalanche photodiode receivers can detect bits of transmitted data by receiving

(A). 100 photons

(B). 200 photons

(C). 300 photons

(D). none of the above

Show Answer
54. One important characteristic of the hub architecture of ARC net is

(A). a directionalized transmission

(B). access control & addressing

(C). multiple virtual networks

(D). alternative routing

Show Answer
55. A band is always equivalent to

(A). a byte

(B). a bit

(C). 100 bits

(D). none of the above

Show Answer
56. A remote batch-processing operation in which data is solely input to a central computer would require

(A). telegraph line

(B). simplex lines

(C). mixed bad channel

(D). all the above

Show Answer
57. In a synchronous modem, the digital-to-analog converter transmits signal to the

(A). equalizer

(B). modulator

(C). demodulator

(D). terminal

Show Answer
58. Which of the following statement is correct

(A). terminal section of asynchronous modem contains the scrambler

(B). receiver section of a synchronous modem contains the scrambler

(C). transmission section of the scrambler

(D). control section of a synchronous modem contains the scrambler

Show Answer
59. Which of the following is considered a broad band communication channel

(A). coaxial code

(B). fiber optic cable

(C). satellite systems

(D). all of the above

Show Answer
60. Which of the following statement is incorrect

(A). The difference between synchronous and asynchronous transmission is the clocking derived from the data in synchronous transmission

(B). Half-duplex line in which data can move in two directions, but not at the same time

(C). Teleprocessing combines telecommunications and DP techniques in online activities

(D). Batch processing is the preferred processing mode for telecommunication operations

Show Answer
61. The interactive transmission of data within a time sharing system may be best suited to

(A). simplex lines

(B). half duplex lines

(C). full duplex lines

(D). biflex line

Show Answer
62. Communication circuits that transmit data in both directions but not at the same time are operating in

(A). a simple mode

(B). a half-duplex mode

(C). a full duplex mode

(D). an asynchronous mode

Show Answer
63. Local area network

(A). that connects thirty personal computers can provide more computing power than a mini computer

(B). controls error detection and correction

(C). constructs packets of data and sends them across the network

(D). none of the above

Show Answer
64. What does the acronym (ISDN) stand for

(A). Integrated Services Digital Network

(B). Intelligent Indian Standard Digital Network

(C). Services Digital Network

(D). Integrated Services Data Network

Show Answer
65. If you get both local and remote echoes, every character you type will appear on the screen

(A). once

(B). twice

(C). three times

(D). never

Show Answer
66. In geosynchronous orbit, satellite

(A). remains in a fixed position so that as earth rotates, it can fully cover the earth

(B). remains in a fixed position related to points on earth

(C). moves faster than the earth’s rotations so that it can cover larger portion of earth

(D). moves simultaneously

Show Answer
67. In a PC to telephone hookup for long-distance communication, modem is connected between the telephone line and

(A). PC

(B). Synchronous port

(C). Crossover cable

(D). Asynchronous port

Show Answer
68. What function does a serial interface perform in data communication

(A). converts serial data into audio data signals

(B). converts analog signals into digital signals

(C). converts parallel data into a stream of bits and vice-versa

(D). decodes incoming signals into computer data

Show Answer
69. Which of the following is possible in a token passing bus network

(A). in service expansion

(B). unlimited number of stations

(C). a and b both

(D). unlimited distance

Show Answer
70. Which of the following statements is correct

(A). protocol converters are the same as multiplexers

(B). protocol converters are the same as TDMs

(C). protocol converters are usually not operated in pairs

(D). None of the above

Show Answer
71. What is the main difference between DDCMP and SDLC

(A). DDCMP does not need special hardware to find the beginning of a message

(B). DDCMP has a message header

(C). SDLC has an IP address

(D). none of the above

Show Answer
72. The word telematics is a combination of

(A). computer

(B). telecommunication

(C). informatics

(D). b and c

Show Answer
73. An error detecting code which is the remainder resulting from dividing the bits to be checked by a predetermined binary number, is known as

(A). cyclic redundancy check

(B). checksum

(C). error detecting code

(D). error rate

Show Answer
74. A central computer surrounded by one or more satellite computers is called a

(A). bus networks

(B). ring networks

(C). star networks

(D). none of the above

Show Answer
75. The application layer of a network

(A). establishes, maintains and terminates virtual circuits

(B). defines the user’s port into the network

(C). consists of software being run on the computer connected to the network

(D). none of the above

Show Answer
76. Which of the following data transmission media has the largest terrestrial range without the use of repeaters or other devices

(A). hardwiring

(B). microwave

(C). satellite

(D). laser

Show Answer
77. What is the name of the device that connects two computers by means of a telephone line

(A). tape

(B). modem

(C). bus

(D). cable

Show Answer
78. Which of the following statements is correct

(A). characteristic of the hub architecture of ARC net is alternative routing

(B). characteristic of LAN is unlimited expansion

(C). characteristic of LAN is low cost access for low bandwidth channels

(D). characteristic of the hub architecture of ARC net is directionalized transmission

Show Answer
79. Which of the following communication modes support two-way traffic but in only one direction at a time

(A). simplex

(B). half-duplex

(C). three quarters duplex

(D). full of the above

Show Answer
80. Device on one network can communicate with devices on another network via a

(A). file server

(B). utility server

(C). printer server

(D). gateway

Show Answer
81. Identify the odd term among the following group?

(A). coaxial cable

(B). optical fiber

(C). twisted pair wire

(D). microwaves

Show Answer
82. What is the name of the device that connects two computers by means of a telephone line?

(A). Bus

(B). Modem

(C). Bus

(D). Cable

Show Answer
83. What is the name of the device that converts computer output into a form that can be transmitted over a telephone line?

(A). Teleport

(B). Modem

(C). Multiplexer

(D). Concentrator

Show Answer
84. If communication software can be called “traffic cop” in a micro communication system, then what should a modem be called?

(A). Park

(B). Bridge

(C). Interface

(D). Link

Show Answer
85. What is the name given to the exchange of control signals necessary for establishing a connection between a modem and computer at one end of a line and another modem and computer at the other end?

(A). handshaking

(B). modem options

(C). protocol

(D). duplexing

Show Answer
86. Business meeting and conferences can be held by linking distantly located people through a computer network. Not only the participants exchange information but are able to see each other. What is it called?

(A). Telemeeting

(B). telemaling

(C). teleconferencing

(D). teletalking

Show Answer
87. Communication between computers is almost always

(A). Serial

(B). parallel

(C). series parallel

(D). direct

Show Answer
88. What is the number of separate protocol layers at the serial interface gateway specified by the X.25 standard

(A). 4

(B). 2

(C). 6

(D). 3

Show Answer
89. Who invented the modem?

(A). Wang Laboratories Ltd

(B). AT&T Information Systems, USA

(C). Apple Computer Inc

(D). Digital Equipment Corpn.

Show Answer
90. Four bits are used for packed sequence numbering in a sliding window protocol used in a computer network. What is the maximum window size?

(A). 4

(B). 8

(C). 15

(D). 16

Show Answer
91. Which of the following is required to communicate between two computers?

(A). communications software

(B). protocol

(C). communications hardware

(D). all of the above

Show Answer
92. Which of the following is considered a broad band communications channel?

(A). Coaxial cable

(B). fiber optic cable

(C). microwave circuits

(D). all of the above

Show Answer
93. Which of the following does not allow multiple users or devices to share one communications line?

(A). Doubleplexer

(B). multiplexer

(C). concentrator

(D). controller

Show Answer
94. Most data communications involving telegraph line use

(A). simplex lines

(B). wideband channels

(C). narrow band channels

(D). dialed service

Show Answer
95. A characteristic of a multiprogramming system is

(A). simultaneous execution of program instructions from two applications

(B). concurrent processing of two or more programs

(C). multiple CPUs

(D). all of the above

Show Answer
96. Which of the following items is not used in Local Area Networks (LAN)?

(A). Computer

(B). Modem

(C). Printer

(D). Cable

Show Answer
97. Which of the following device is used with an X.25 network to provide service to asynchronous terminals?

(A). Repeater

(B). bridges

(C). gateway

(D). packet assembler/disassembler

Show Answer
98. The X.25 standard specifies a

(A). technique for start-stop data

(B). technique for dial access

(C). DTE/DCE interface

(D). data bit rate

Show Answer
99. Layer one of the OSI model is

(A). physical layer

(B). link layer

(C). transport layer

(D). network layer

Show Answer
100. How many OSI layers are covered in the X.25 standard?

(A). two

(B). three

(C). seven

(D). six

Show Answer
101. The process of converting analog signals into digital signals so they can be processed by a receiving computer is referred to as

(A). modulation

(B). demodulation

(C). synchronizing

(D). digitising

Show Answer
102. Which of the following performs modulation and demodulation?

(A). fiber optic

(B). satellite

(C). coaxial cable

(D). modem

Show Answer
103. In OSI network architecture, the routing is performed by

(A). network layer

(B). data link layer

(C). transport layer

(D). session layer

Show Answer
104. In OSI network architecture, the dialogue control and token management are responsibilities of

(A). session layer

(B). network layer

(C). transport layer

(D). data link layer

Show Answer
105. The OCR reading unit attached to a POS terminal is called

(A). Light pen

(B). wand

(C). cursor

(D). all of the above

Show Answer
106. Error detecting code is

(A). an error-detecting code based on a summation operation performed on the bits to be checked

(B). a check bit appended to an array of binary digits to make the sum of all the binary digits

(C). a code in which each expression conforms to specified rules of construction and thus the presence of the error is detected

(D). the ratio of the data units in error to the total number of data units

Show Answer
107. Which of the following communications service provides message preparation and transmission facilities?

(A). Teletex

(B). Teletext

(C). X400

(D). Fax

Show Answer
108. A distributed network configuration in which all data/information pass through a central computer is

(A). bus network

(B). star network

(C). ring network

(D). point-to-point network

Show Answer
109. Which of the following medium access control technique is used for bus/tree?

(A). token ring

(B). token bus

(C). CSMA

(D). MAC

Show Answer
110. A 6 MHz channel is used by digital signaling system utilizing 4-level signals. What is the maximum possible transmission rate?

(A). 1.5 Mbaud/sec

(B). 6 Mbaud/sec

(C). 12 Mbaud/sec

(D). 24 Mbaud/sec

Show Answer
111. Which of the following might be used by a company to satisfy its growing communications needs?

(A). front end processor

(B). multiplexer

(C). controller

(D). all of the above

Show Answer
112. Which of the following allows devices on one network to communicate with devices on another network?

(A). Multiplexer

(B). gateway

(C). T-switch

(D). modem

Show Answer
113. Different computers are connected to a LAN by a cable and a/an

(A). modem

(B). interface card

(C). special wires

(D). telephone lines

Show Answer
114. A T-switch is used to

(A). control how messages are passed between computers

(B). echo every character that is received

(C). transmit characters one at a time

(D). rearrange the connections between computing equipment

Show Answer
115. Internet is

(A). loose network not owned by anybody, run by the US Government

(B). a network run by the United Nations Organisation

(C). a network used by all universities and governments around the globe

(D). a commercial information service run by Ziff Davis Co., in US

Show Answer
116. In computer network the following applications are becoming very popular

(A). Hierarchical Applications

(B). Centralized Applications

(C). Client/Server Applications

(D). Stand-alone Applications

Show Answer
117. Parity bit is

(A). an error-detecting code based on a summation operation performed on the bits to be checked

(B). a check bit appended to an array of binary digits to make the sum of all the binary digits

(C). a code in which each expression conforms to specific rules of construction, so that if certain errors occur, the resulting expression will not conform to the rules and thus the presence of the errors is detected

(D). none of the above

Show Answer
118. To connect a computer with a device in the same room, you might be likely to use

(A). a coaxial cable

(B). a dedicated line

(C). a ground station

(D). all of the above

Show Answer
119. When a group of computers is connected together in a small area without the help of telephone lines, it is called

(A). Remote communication network (RCN)

(B). Local area network (LAN)

(C). Wide area network (WAN)

(D). value added network (VAN)

Show Answer
120. What is going ‘on line’?

(A). Buying a MODEM and connecting it to your computer

(B). Getting a PTI or REUTERS news wire connection

(C). Connecting your computer to a LAN

(D). Getting access to the various commercial and other information services over the dial-up lines or Internet connection

Show Answer
121. A packet switching network

(A). if free

(B). can reduce the cost of using an information utility

(C). allows communications channels to be shared among more than one user

(D). both b and c

Show Answer
122. Application servers are

(A). Network Management Software

(B). Integrated Development Platforms

(C). Multiprocessor systems with typically 4GB disks, 128 KB RAM, multiple hard disks, CD ROM and network cards

(D). systems used by on-line services for uploading applications and shareware

Show Answer
123. What is the minimum number of wires required for sending data over a serial communication link?

(A). 2

(B). 1

(C). 4

(D). 3

Show Answer
124. Which transmission mode is used for data communication along telephone lines?

(A). Parallel

(B). Serial

(C). Synchronous

(D). Asynchronous

Show Answer
125. What is the usual number of bits transmitted simultaneously in parallel data transmission used by microcomputers?

(A). 6

(B). 9

(C). 8

(D). 7

Show Answer
126. Many large organizations with their offices in different countries of the world connect their computers through telecommunication satellites and telephone lines. Such a communication network is called

(A). LAN

(B). WAN

(C). ECONET

(D). EITHERNET

Show Answer
127. Working of the WAN generally involves

(A). telephone lines

(B). microwaves

(C). satellites

(D). all of the above

Show Answer
128. The slowest transmission speeds are those of

(A). twisted-pair wire

(B). coaxial cable

(C). fiber-optic cable

(D). microwaves

Show Answer
129. How many pairs of stations can simultaneously communicate on Ethernet LAN?

(A). 1

(B). 2

(C). 3

(D). multiple

Show Answer
130. Videotex is a combination of

(A). television

(B). communication

(C). computer technology

(D). all of the above

Show Answer
131. We can receive data either through our television aerial or down our telephone lines and display this data on our television screen. What is the general name given to this purpose?

(A). view data

(B). Teletext

(C). Tele software

(D). Videotex

Show Answer
132. After coding a document into a digital signal, it can be sent by telephone, telex or satellite to the receiver where the signal is decoded and an exact copy of the original document is made. What is it called?

(A). Telex

(B). Word processor

(C). Facsimile

(D). Electronic mail

Show Answer
133. The transfer of data from a CPU to peripheral devices of a computer is achieved through

(A). modems

(B). computer ports

(C). interfaces

(D). buffer memory

Show Answer
134. The communication mode that supports two-way traffic but only one direction at a time is

(A). simplex

(B). duplex

(C). half duplex

(D). multiplex

Show Answer
135. FDDI is a

(A). ring network

(B). star network

(C). mesh network

(D). bus based network

Show Answer
136. Demodulation is the process of

(A). converting digital signals to analog signals

(B). converting analog signals to digital signals

(C). combining many low speed channels into one high speed channel

(D). dividing the high-speed signals into frequency bands

Show Answer
137. What was the first Network that was made available?

(A). DECNet 1980

(B). Novell Netware

(C). IBM Token Ring 1985

(D). IBM PC Network 1984

Show Answer
138. Modulation is the process of

(A). a file from one computer to another computer

(B). converting digital signals to analog

(C). converting analog signals to digital signals

(D). none of the above

Show Answer
139. The term ‘duplex’ refers to the ability of the data receiving stations to echo back a confirming message to the sender. In full duplex data transmission, both the sender and the receiver

(A). cannot talk at once

(B). can receive and send data simultaneously

(C). can send or receive data one at a time

(D). can do one data transmission only

Show Answer
140. Which data communication method is used for sending data in both directions at the same time?

(A). super duplex

(B). simplex

(C). half duplex

(D). full duplex

Show Answer
141. Choose the one which is not relevant to network

(A). low-end standalone hubs

(B). stackable hubs

(C). enterprise hubs

(D). bus hubs

Show Answer
142. Which of the following is used for modulation and demodulation?

(A). modem

(B). protocols

(C). gateway

(D). multiplexer

Show Answer
143. A hub in network is a

(A). a multi port signal repeater or concentrator

(B). a multi-plug like device to allow many computers to be connected

(C). the server which serves every node

(D). the central power supply

Show Answer
144. Which of the following refers to the terms “residual error rate”?

(A). the number of bit errors per twenty-four hours of continuous operation on an asynchronous line

(B). the probability that one or more errors will be undetected when an error detection scheme is used

(C). the probability that one or more errors will be detected when an error detection mechanism is used

(D). signal to noise ratio divided by the ratio of energy per bit to noise per hertz

Show Answer
145. A local area network

(A). that connects thirty personal computers can provide more computing power than a minicomputer

(B). cannot become bogged down like a mainframe would if the load is too high

(C). both a and b

(D). all of the above

Show Answer
146. What are the most commonly used transmission speeds in BPS used in data communication?

(A). 9600

(B). 1200

(C). 2400

(D). all of the above

Show Answer
147. What is the name of the computer-based EMMS that provides a common forum where users can check in at their convenience, post messages, actively exchange ideas, and participate in ongoing discussions?

(A). e-mail

(B). Bulletin board system (BBS)

(C). Teleconferencing

(D). Videoconferencing

Show Answer
148. A communication network which is used by large organization over regional, national or global area is called

(A). LAN

(B). WAN

(C). MAN

(D). VAN

Show Answer
149. Synchronous protocols

(A). transmit characters one at a time

(B). allow faster transmission than asynchronous protocols do

(C). are generally used by personal computers

(D). are more reliable

Show Answer
150. The most flexibility in how devices are wired together is provided by

(A). bus networks

(B). ring networks

(C). star networks

(D). none of the above

Show Answer
151. The physical layer of a network

(A). defines the electrical characteristics of signals passed between the computer and communication devices

(B). controls errors detection and correction

(C). constructs packets of data and sends them across the network

(D). all of the above

Show Answer
152. Which of the following might be used by a company to satisfy its growing communications needs?

(A). front-end processor

(B). multiplexer

(C). controller

(D). all of the above

Show Answer
153. Working of the WAN generally involves

(A). telephone lines

(B). microwaves

(C). satellites

(D). all of the above

Show Answer
154. What is the name of the network topology in which there are bi-directional links between each possible node?

(A). Ring

(B). Star

(C). Tree

(D). Mesh

Show Answer
155. A 2400-character text file has to be transmitted by using a 1200 baud modem. How long will it take?

(A). 2 seconds

(B). 20 seconds

(C). 10 seconds

(D). 12 seconds

Show Answer
156. Many low-speed channels are interwoven into one high-speed transmission by a

(A). time-division multiplexer

(B). frequency-division multiplexer

(C). both b and c

(D). all of the above

Show Answer
157. What is the commonly used unit for measuring the speed of data transmission?

(A). bytes per second

(B). baud

(C). bits per second

(D). either b or c

Show Answer
158. Local area network can transmit

(A). faster than telecommunications over public telephone lines

(B). slower than telecommunications over public telephone lines

(C). using twisted pair wiring or coaxial cables

(D). both a and b

Show Answer
159. Which of the following communications modes support two-way traffic but in only one direction at a time?

(A). simple

(B). half-duplex

(C). three-quarters duplex

(D). full of the above

Show Answer
160. “Store and forward” applies to

(A). distributed processing

(B). timesharing

(C). both a and b

(D). neither a nor b

Show Answer
161. The term “remote job entry” relates to

(A). batch processing

(B). realtime processing

(C). transaction processing

(D). distributed processing

Show Answer
162. Terminals are required for

(A). batch processing

(B). realtime processing

(C). both a and b

(D). neither a nor b

Show Answer
163. A batch processing terminal would not include a

(A). CPU

(B). card reader

(C). card punch

(D). line printer

Show Answer
164. Typewriter terminals can print computer-generated data at a rate of

(A). 10 characters per second

(B). 120 characters per second

(C). 120 characters per minute

(D). 1200 characters per minute

Show Answer
165. An ROP would be attached to a

(A). simplex channel

(B). duplex channel

(C). half duplex channel

(D). full duplex channel

Show Answer
166. A network that requires human intervention to route signals is called a

(A). bus network

(B). ring network

(C). star network

(D). switched network

Show Answer
167. A required characteristic of an online real-time system is:

(A). more than one CPU

(B). offline batch processing

(C). no delay in processing

(D). all the above

Show Answer
168. Which of the following communications lines is best suited to interactive processing applications?

(A). narrowband channels

(B). simplex lines

(C). full-duplex lines

(D). mixedband channels

Show Answer
169. A communications device that combines transmissions from several I/O devices into one line is a:

(A). concentrator

(B). modifier

(C). multiplexer

(D). full-duplex line

Show Answer
170. A distributed data processing configuration in which all activities must pass through a centrally located computer is called a:

(A). ring network

(B). spider network

(C). hierarchical network

(D). data control network

Show Answer
171. An anticipated result from multiprogramming operations is:

(A). reduced computer idle time

(B). the handling of more jobs

(C). better scheduling of work

(D). all the above

Show Answer
172. A subdivision of main storage created by operational software is referred to as a:

(A). compartment

(B). time-shared program

(C). divided core

(D). partition

Show Answer
173. Which of the following types of channels moves data relatively slowly?

(A). wideband channel

(B). voiceband channel

(C). narrowband channel

(D). broadband channel

Show Answer
174. The systematic access of small computers in a distributed data processing system is feferred to as:

(A). dialed serivce

(B). multiplexing

(C). polling

(D). conversational mode

Show Answer

Loading

WhatsApp Icon